Незабаром святкуватиметься Хелловін. Це американське свято, яке дедалі більше поширюється і в європейських країнах. Не виключенням є і Україна. Хтось вважає, що це просто забавка, можливість перевтілитись в казкову істоту, трохи побешкетувати, нічна розвага, а хтось заглиблюється в зміст святкування і вважає його неприйнятним для українців. Я не хочу вступати в дискусію, хочу лише захистити одного чудового овоча, що з вирізаним обличчям і сяючими оченятами став невід’ємним атрибутом цього свята і зветься Ліхтарем Джека. Бідний наш, чудовий запашний гарбузик! Чомусь більше ні з чим він тепер і не асоціюється. Тож давайте поговоримо про гарбуз. І діткам нашим розкажемо.
Полюбляють і шанують гарбуза в Україні здавна. То чи ж повірить хто, що цей звичний овоч – іноземець, бо насіння гарбуза було знайдено ще при розкопках перуанських гробниць: там його знали ще за три тисячі років до нашої ери. Звідти гарбуз потрапив до Єгипту та Китаю. Серед інших чудес цивілізації народ Майя побачив індіанське жовто – золоте диво величезних розмірів з твердою шкірою, яке використовували замість діжки.
Після відкриття Америки з гарбузом познайомилися і європейці. З Північної Америки гарбуз був завезений до Європи, і тут він швидко ввійшов в культуру усіх країн світу. Про цінність гарбуза свідчить той факт, що на Таїті грошова одиниця і гарбуз мали одне і те саме позначення – гурд. З його твердої шкіри виготовляли посуд, колеса, музичні інструменти. А під час операції на черепі навіть замінювали нею кістку.
В Україну гарбуз потрапив лише на початку XVI століття. Зайняв своє почесне місце у народній медицині, кухні та обрядовості.
Гарбуз смачний і надзвичайно корисний. З нього готують багато різних страв. Найчастіше м’якуш гарбуза вживають у вигляді каші на пшоні, рисі та манних крупах з молоком і цукром на смак. Гарбузовий сік, каша, суп, варення, печений гарбуз – здається, що немає такої страви, яке неможливо приготувати з цього плоду. Його їдять на перше, друге і десерт.Про корисні властивості цієї баштанної культури можна написати цілий трактат. Цей овоч просто криниця вітамінів.
А ще він є чудовими ліками. Якщо його м’якоть прикласти до гнійної рани, та почне швидко гоїтися завдяки стимуляції синтезу ретинолу. Прикладати компрес слід 2 рази на день на 2 -3 години. При анемії його слід вживати щодня, і показник гемоглобіну відновитися протягом тижня. З допомогою гарбузових страв організм очищається від зашлакованості, в кишечнику прискорюються обмінні процеси.
Цинк, який у великій кількості міститься в гарбузовому насінні, перешкоджає розростанню сполучної тканини. При аденомі або простатиті достатньо в день з’їдати 60 зерен, і зростання новоутворення сповільниться. Курс лікування – 2 місяці;
Завдяки насіння можна позбутися від підліткової вугрової висипки. Вживати так само, як у 1 п;
Гарбузове насіння – ефективне глистогінний. Спосіб лікування: на сніданок протягом 3 днів достатньо з’їдати 100 г гарбузового насіння, запиваючи прохолодною водою.
Гарбуз використовується не лише в кулінарії і медицині. Народні майстри виготовляють з нього посуд та різні інструменти. Індіанці колись смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза робили килимки.
В Україні гарбуз теж став не лише продуктом харчування, він має особливу роль в обрядах. Про гарбузи складали пісні. Самою формою, розміром цей овоч — нiби головний серед iншої городини.
Всім відома українська традиція — давати хлопцевi гарбуза. Коли дівчина не хотіла виходити заміж, свати поверталися від неї з гарбузом. — Чому дівчата, відмовляючи сватам, давали саме гарбуза? — Наш народ завжди славився добродушністю у стосунках. І коли дівчина, чи то пак її батьки, відмовляли хлопцевi, їм було соромно і неприємно. Тому, щоб пом’якшити враження, потенційному нареченому в подарунок давали гарбуза. Це дуже благородний овоч. Тому цей дар зовсім не означав зневагу. Якби хотіли образити, то давали б будяка! А гарбуз, навпаки, був елегантною відмовою, перепрошенням за невиправдані сподівання. Ну не випускати ж гостя з хати ні з чим? Замість нареченої бодай гарбуза дамо!
Часто у дитячих піснях гарбуз уособлює веселощі, радість («Ходить гарбуз по городі», «Ой, гоп, дини-дини»). “Мій брат Кіндрат крізь землю пройшов, мішок грошей знайшов” – таку загадку склав вдячний народ про гарбуз. Той, хто вирощує і споживає його, можливо не засипле грішми свої скрині, та мішок здоров’я і бадьорості здобуде неодмінно.
Загадки
Йшов городом та й загруз,
Бо насіння стільки має,
Що аж боки розпирає.
П’є щодня холодну воду,
Не стрибає він, не скаче,
Схожий він на жовтий м’ячик.
Я- чудовий дар осінній,
Люблять всі моє насіння.
Каша з мене теж смачна,
До вподоби всім вона.
Відгадайте, як я звусь?
Упізнали? Я – …
Там свинки лежать гладенькі:
А як тільки осінь прийде,
Зразу з хати баба вийде,
Одрубає , де хвости,
Кличе діда, щоб нести.
Ріс я на баштані,
Мав зелені штані,
Утік із двору,
Ліг у комору.
Я свиней боюсь,
А звуть мене …
На городі восени
Лежать жовті кабани,
Прив’язані за хвости,
Щоб не здумали втекти.
Повна хата горобців та нікуди вилізти.
Не кінь, не віл, а прив’язаний
Ні вікон, ні дверей, повна хата людей
Ходить по городу великого роду
Без рук ,без ніг, а виліз на пліт
Ліз Мартин через тин, сам переліз, а голову на тину залишив
Жовтий карапуз, та й загруз, бо насіння стільки має, що аж боки роздимає, через те й загруз.
Отже, чи будете святкувати Ви хелловін, то, звісно, за вашим бажанням,а от скористатись кулінарними та лікувальними властивостями гарбуза раджу Вам обов’язково. А ще, нехай він такий яскравий, колоритний і поважний надихає Вас на творчість !